تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان و برعکس
تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان کار ساده ای به نظر میرسد, اما در برخی مواردو خصوصا برای افراد ناشی این کار بعضا با مشکلاتی همراه است. برای تغییر فصل موتورخانه ابتدا لازم است که به طور خلاصه توضیحاتی راجع به عملکرد سیستم موتورخانه شوفاژ داده شده تا به راحتی بتوانید با خم و چم و ایرادات احتمالی آشنا شوید و حداقل بتوانید آب خود را گلیم بیرون بکشید. در صورت نیاز به تعمیرات شوفاژ شبانه روزی در سراسر تهران با ما تماس بگیرید.
موتورخانه شوفاژ مرکزی یک سیستم حرارتی است که در کنار گرم کردن محیط از طریق رادیاتورها آب گرم مصرفی را نیز تامین میکند. در تمام طول سال آب سرد را به آب گرم تبدیل کرده و در روزهای سرد سال آپارتمان را از راه گرم کردن رادیاتور,گرمایش از کف , فن کویل یا داکت اسپلیت گرم میکند.
موتورخانه شوفاژ یک دیگ دارد که مشعل با پرتاب شعله به داخل آن, آب داخل آنرا داغ کرده و تا حدود 50 تا 80 درجه و حتی بیشتر قابل تنظیم است. این درجه در فصول گرم پایین تر از روزهای سرد سال است. آب داخل دیگ یک آب سیاه و غیر بهداشتی است. آب دیگ بعد از داغ شدن برای توزیع به سمت کلکتور رفت حرکت کرده و بعد از ولرم شدن مجددا برای داغ شدن از طریق کلکتور برگشت به دیگ باز میگردد.
آب داخل کلکتور بسته به تعداد واحدهای آپارتمانی و غیره از طریق لوله رفت به سمت رادیاتورها حرکت میکند و از طریق لوله برگشت به کلکتور باز میگردد. برای تولید آب گرم مصرفی نیز یک انشعاب از روی کلکتور رفت و برگشت به سمت منبع آب گرم یا مبدل لوله کشی میشود. این منبع وظیفه تبدیل آب سرد مصرفی به آّب گرم بهداشتی( حمام, آشپزخانه , روشویی, توالت و دیگر شیرآلات بهداشتی) را دارد.
لطفا بخوانید: نحوه تعویض شیر بالای رادیاتور شوفاژ
برای بهبود گردش آب شوفاژ در وضعیت زمستانی یک پمپ سیرکولاتور در قسمت زیرین کلکتور برگشت نصب میشود. در بسیاری از موتورخانه ها نیز برای گردش بهتر از یک پمپ در مسیر برگشت آب گرم مصرفی استفاده میشود.
در ادامه به طور مجزا راجع به نحوه راه اندازی شوفاژ موتورخانه در وضعیت تابستانی و زمستانی مینویسیم.
تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان
برای تغییر فصل موتورخانه در وضعیت زمستانی بایستی سیستم شوفاژ قطع شده و فقط موتورخانه آب گرم مصرفی را تولید کند. برای اینکار به ترتیب زیر عمل میکنیم.
ترتیب انجام این موارد خیلی ضروری نیست. در برخی موتورخانه ها به دلیل شرایط لوله کشی ممکن است که پمپ سیرکولاتور خاموش نشده و از مدار خارج نشود. در این نوع موتورخانه ها مورد 1, 5 و 6 انجام نمیشود.
معمولا بهتر است که مشعل موتورخانه نیز هر یک یا دو سال یکبار سرویس شود. سرویس مشعل شامل باز کردن قطعات, تنظیم پرشر گاز و هوا و تمیز کردن یون و دیگر قطعات میشود.
بهتر است که در صورت وجود شیر فلکه های رفت و برگشت شوفاژ در واحدهای آپارتمانی نیز بسته شود. این کار هم برای سیستم موتورخانه بهتر است و هم برای جلوگیری از رسوب گرفتگی موتورخانه مفید است.
بستن شیر شوفاژ موتورخانه
برای بستن شیرهای شوفاژ بایستی شیرها در جهت حرکت عقربه های ساعت و برای باز کردن شیر فلکه ها در خلاف ساعتگرد عمل کنید.
شیر بای پس موتورخانه
در هنگام اکثر پمپ ها از جمله پمپ موتورخانه یک لوله کشی خاص با معمولا 3 عدد شیر فلکه انجام میشود. یک وضعیت برای کارکرد پمپ و یک وضعیت برای خاموش کردن یا تعمیرات پمپ ها که به حالت بدون پمپ حالت بای پس گفته میشود. در هنگام نصب پمپ شوفاژ در زیر کلکتور دو عدد شیر فلکه قبل و بعد از پمپ نصب شده و موازی این مسیر یک شیر فلکه بای پس نصب میشود. شیر فلکه های پمپ در وضعیت زمستانی و شیر فلکه بای پس در وضعیت تابستانی باز بوده و باز و بسته بودن شیر فلکه های پمپ و بای پس دقیقا مخالف هم هستند. یعنی در وضعیت تابستانی پمپ بایستی شیر فلکه بای پس باز باشد و شیر فلکه های پمپ بسته و در حالت زمستانی که پمپ روشن است, شیر فلکه های پمپ باز بوده و شیر فلکه بای پس بسته است.
راه اندازی موتورخانه شوفاژ در زمستان
برای راه اندازی شوفاژ در زمستان تقریبا وضعیت بر عکس مراحل بالا بوده و بایستی به ترتیب زیر عمل کنیم:
در حالت تابستانی مشکلات کمتری به وجود آمده اما در راه اندازی شوفاژ در فصل زمستان ممکن است مشکلاتی مانند روشن نشدن یا گرم نشدن رادیاتورها به وجود آید. سرویس مشعل, تنظیم صحیح درجه های ترموستات و آکوستات, گرفتگی لوله رفت و برگشت منبع انبساط, روغن کاری پمپ سیرکولاتور و پمپ برگشت آب گرم مصرفی, بررسی منبع انبساط پشت بام از مواردی هستند که در هنگام سرکشی به موتورخانه در فصل تابستان و زمستان مد نظر قرار بگیرند.
هزینه تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان و برعکس در حدود 1 میلیون تومان بوده و در صورت خرابی قطعات جداگانه محاسبه میشود.