طریقه بستن نوار تفلون
طریقه بستن نوار تفلون شاید کار پیش پا افتاده ای به نظر برسد اما مجریان تاسیسات میدانند که نحوه بستن نوار تلفون کار مهم و حساسی است. در واقع در کلیه مراحل اجرا و تعمیرات لوله کشی بایستی حتی به جزییات دقت ویژه ای نشان داد و هر اشتباه در لوله کشی میتواند باعث خراب شدن و نشتی در سیستم لوله کشی شود. نوار تفلون در اتصالات فلزی برای آب بندی کردن بین قطعات مختلف نری و مادگی کاربرد فراوان داشته و از جمله در نصب تجهیزات بهداشتی و شیرالات بسیار استفاده میشود. نوار تلفون از جنس ماده پلی تترا فلویورو اتیلن که یک ماده شیمیایی مقاومت در برابر حرارت است ساخته میشود. ماده تفلون کاربردهای دیگر در ساخت اتو لوله کشی و پوشش قابلمه های نچسب نیز دارد. نوار تفلون به صورت تیپ های با عرض 8 تا 10 میلی متر ساخته شده و البته اخیرا انواع مایع آن نیز به بازار عرضه شده است. بسته به نوع خدمات لوله کشی و تاسیساتی ممکن است انتخاب سرویس و تعمیرکار متفاوت باشد.
آموزش طریقه بستن نوار تفلون
نوار تفلون در تاسیسات به روی اتصالات بیرون دنده یا نر پیچیده میشود . مسیر پیچیدن نوار تفلون به دور یک اتصال موافق جهت عقربه ساعت بوده و اگر برعکس عمل کنید , نوار تفلون باز و از هم گسیخته شده و احتمالا آب بندی لوله کشی مشکل پیدا میکند . جهت پیچیدن نوار تفلون مهمترین مساله در نحوه استفاده از آن بوده و مورد مهمی که الزاما باید رعایت شود این است که نوار تفلون در پهن ترین شکل ممکن یعنی همان 10 میلی متر عرض به دور اتصال پیچیده شود , چرا که نازک شدن نوار تفلون موجب کاهش راندمان و قدرت یکپارچگی نوار تفلون میشود.
چند دور نوار تفلون بپیچیم
از لحاظ تعداد دور پیچیدن نوار تفلون اعداد مختلفی از 8 تا 20 دور پیشنهاد میشود اما بخاطر ضخامت و کیفیت های مختلف نوار تفلون عدد دقیقی را نمی توان تاکید کرد فقط همین قدر بدانید که تا جایی نوار تفلون به دور اتصال پیچیده شود که دنده اتصال نر توسط چشم قابل تمایز نباشد .
نکته دیگری که به خصوص در سایزهای بالای لوله کشی گالوانیزه بایستی رعایت شود , این است که قسمتهای پایینی اتصال نوار تفلون بیشتری نسبت به نوک اتصال پیچیده شود تا بعد از بستن نوار تفلون اتصال به شکل مخروطی در بیاید . این کار باعث میشود که عمل آب بندی با حداکثر اطمینان انجام شود.
نکته دیگر اینکه در اتصالات از جنس پلاستیک و فلز برنج نوار تفلون زیادی بکار نبرید زیرا این قطعات بخاطر استحکام کم توان فشار بالا را نداشته و دچار شکستگی میشوند .
مساله بعدی این است که در محلهایی که واشر لاستیکی برای آب بندی تعبیه شده است به هیچ وجه از نوار تفلون استفاده نشود , مگر اینکه بعد از نصب کردن اتصال مورد نظر , واشر به خوبی کار خود را انجام نداده و مجبور به استفاده از نوار تفلون شوید . مثلا در اتصال بین اتصال پنج لایه ممکن است , کاربرد نوار تفلون موجب شکافتن اتصالات برنجی شود .
برای آب بندی مطمین تر به ویژه در لوله کشی موتورخانه ها در قطرهای بالای لوله کشی میتوانید از خمیر لوله کشی پژوهش یا کمی گریس برای تثبیت نوار تفلون استفاده کنید .
در صورت عدم دسترسی به نوار تفلون استفاده از کنف یا نخ الیاف نازک در کنار خمیر و گریس ممکن است به شما برای آب بندی محل کمک کند . البته هیچ جایگزین مناسبی برای نوار تفلون بهتر است تفلون مایع نیست اما در شرایط خاص ممکن است فعلا مشکل عدم دسترسی به نوار تفلون رفع شود.
تفلون مایع یک مایع با ویسکوزیته در حد چسب است که برای آب بندی اتصالات لوله کشی ساخته شده است, کاربرد تفلن مایع به اندازه ای اسان شده است که برای افراد آماتور هم کار را سهل کرده است و با زدن کمی تفلون مایع به صورت طولی به اتصال در هنگام آچارکشی بین کلیه سطوح پخش شده و عمل آب بندی انحام میشود.راحت پیچیدن اتصال در استفاده از تفلون مایع باعث میشود که در بسیاری از موارد حتی بدون آچار لوله کشی هم بشود کار آب بندی اتصال را انجام دهید. این تلفون ها برای نصب شیرالات توکار بسیار مناسب هستند.
از نکات منفی استفاده تلفون مایع این است که در زمان بازنمودن اتصال ممکن است کمی با مشقت مواجه شوید . قیمت تفلون مایع هم نسبت به نوار تفلون و خمیر کنف بالاتر است اما با مصرف درست میتوان بکارگیری آنرا توجیه نمود. برای اتصالات تا قطر 3 نیم گرم و تا 6 استفاده از 1 گرم نوار تفلون مایع استفاده کنید.
خمیر و کنف از قدیم الایام برای آب بندی لوله کشی گالوانیزه استفاده میشده است . البته کنف به همراه سرب در لوله کشی فاضلاب چدنی نیز کاربردهای فراوانی دارد. کنف با جذب آب متورم شده و عمل آب بندی را انجام میدهد . وظیفه خمیر نیز علاوه بر آب بندی جزیی , ثابت نگه داشتن الیاف کنف در سرجای خود میباشد . البته نصاب شیرالات از خمیر و کنف کمتر استفاده میکند.
کاربرد این دو نیز با استعمال کمی خمیر به روی دنده و سپس پیچیدن کنف روی آن و دو مرتبه مالیدن خمیر روی لایه های کنف میباشد . در سایزهای بالا به خصوص در لوله کشی موتورخانه ها , برخی از همکاران تاسیسات کار مقداری نوار تفلون دور کنف میپیچند .
این روش استفاده به دلیل باد کردن کنف نشتی های ریز احتمالی را نیز پوشش میدهند , و از لحاظ اقتصادی نسبت به مصرف نوار تفلون به نفع شماست .
اما عیب این روش این است که عمل آب بندی کمی با تاخیر انجام شده و در ضمن در اتصالات برنجی نمیتوان استفاده کرد , چرا که تورم کنف باعث ترکاندن اتصالات برنجی میشود . در ضمن بکارگیری این روش حوصله و مهارت ویژه ای طلب میکند . در ضمن این روش بخاطر حجم بالای کنف مقاومت بالایی در مقابل پیچیدن دارد و آچار و ابزار لوله کشی مخصوص خود را طلب میکند .