تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان و برعکس
تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان کار ساده ای به نظر میرسد, اما در برخی مواردو خصوصا برای افراد ناشی این کار بعضا با مشکلاتی همراه است. برای تغییر فصل موتورخانه ابتدا لازم است که به طور خلاصه توضیحاتی راجع به عملکرد سیستم موتورخانه شوفاژ داده شده تا به راحتی بتوانید با خم و چم و ایرادات احتمالی آشنا شوید و حداقل بتوانید آب خود را گلیم بیرون بکشید. در صورت نیاز به تعمیرات شوفاژ شبانه روزی در سراسر تهران با ما تماس بگیرید.
موتورخانه شوفاژ مرکزی یک سیستم حرارتی است که در کنار گرم کردن محیط از طریق رادیاتورها آب گرم مصرفی را نیز تامین میکند. در تمام طول سال آب سرد را به آب گرم تبدیل کرده و در روزهای سرد سال آپارتمان را از راه گرم کردن رادیاتور,گرمایش از کف , فن کویل یا داکت اسپلیت گرم میکند.
موتورخانه شوفاژ یک دیگ دارد که مشعل با پرتاب شعله به داخل آن, آب داخل آنرا داغ کرده و تا حدود 50 تا 80 درجه و حتی بیشتر قابل تنظیم است. این درجه در فصول گرم پایین تر از روزهای سرد سال است. آب داخل دیگ یک آب سیاه و غیر بهداشتی است. آب دیگ بعد از داغ شدن برای توزیع به سمت کلکتور رفت حرکت کرده و بعد از ولرم شدن مجددا برای داغ شدن از طریق کلکتور برگشت به دیگ باز میگردد.
آب داخل کلکتور بسته به تعداد واحدهای آپارتمانی و غیره از طریق لوله رفت به سمت رادیاتورها حرکت میکند و از طریق لوله برگشت به کلکتور باز میگردد. برای تولید آب گرم مصرفی نیز یک انشعاب از روی کلکتور رفت و برگشت به سمت منبع آب گرم یا مبدل لوله کشی میشود. این منبع وظیفه تبدیل آب سرد مصرفی به آّب گرم بهداشتی( حمام, آشپزخانه , روشویی, توالت و دیگر شیرآلات بهداشتی) را دارد.
لطفا بخوانید: نحوه تعویض شیر بالای رادیاتور شوفاژ
برای بهبود گردش آب شوفاژ در وضعیت زمستانی یک پمپ سیرکولاتور در قسمت زیرین کلکتور برگشت نصب میشود. در بسیاری از موتورخانه ها نیز برای گردش بهتر از یک پمپ در مسیر برگشت آب گرم مصرفی استفاده میشود.
در ادامه به طور مجزا راجع به نحوه راه اندازی شوفاژ موتورخانه در وضعیت تابستانی و زمستانی مینویسیم.
تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان
برای تغییر فصل موتورخانه در وضعیت زمستانی بایستی سیستم شوفاژ قطع شده و فقط موتورخانه آب گرم مصرفی را تولید کند. برای اینکار به ترتیب زیر عمل میکنیم.
ترتیب انجام این موارد خیلی ضروری نیست. در برخی موتورخانه ها به دلیل شرایط لوله کشی ممکن است که پمپ سیرکولاتور خاموش نشده و از مدار خارج نشود. در این نوع موتورخانه ها مورد 1, 5 و 6 انجام نمیشود.
معمولا بهتر است که مشعل موتورخانه نیز هر یک یا دو سال یکبار سرویس شود. سرویس مشعل شامل باز کردن قطعات, تنظیم پرشر گاز و هوا و تمیز کردن یون و دیگر قطعات میشود.
بهتر است که در صورت وجود شیر فلکه های رفت و برگشت شوفاژ در واحدهای آپارتمانی نیز بسته شود. این کار هم برای سیستم موتورخانه بهتر است و هم برای جلوگیری از رسوب گرفتگی موتورخانه مفید است.
بستن شیر شوفاژ موتورخانه
برای بستن شیرهای شوفاژ بایستی شیرها در جهت حرکت عقربه های ساعت و برای باز کردن شیر فلکه ها در خلاف ساعتگرد عمل کنید.
شیر بای پس موتورخانه
در هنگام اکثر پمپ ها از جمله پمپ موتورخانه یک لوله کشی خاص با معمولا 3 عدد شیر فلکه انجام میشود. یک وضعیت برای کارکرد پمپ و یک وضعیت برای خاموش کردن یا تعمیرات پمپ ها که به حالت بدون پمپ حالت بای پس گفته میشود. در هنگام نصب پمپ شوفاژ در زیر کلکتور دو عدد شیر فلکه قبل و بعد از پمپ نصب شده و موازی این مسیر یک شیر فلکه بای پس نصب میشود. شیر فلکه های پمپ در وضعیت زمستانی و شیر فلکه بای پس در وضعیت تابستانی باز بوده و باز و بسته بودن شیر فلکه های پمپ و بای پس دقیقا مخالف هم هستند. یعنی در وضعیت تابستانی پمپ بایستی شیر فلکه بای پس باز باشد و شیر فلکه های پمپ بسته و در حالت زمستانی که پمپ روشن است, شیر فلکه های پمپ باز بوده و شیر فلکه بای پس بسته است.
راه اندازی موتورخانه شوفاژ در زمستان
برای راه اندازی شوفاژ در زمستان تقریبا وضعیت بر عکس مراحل بالا بوده و بایستی به ترتیب زیر عمل کنیم:
در حالت تابستانی مشکلات کمتری به وجود آمده اما در راه اندازی شوفاژ در فصل زمستان ممکن است مشکلاتی مانند روشن نشدن یا گرم نشدن رادیاتورها به وجود آید. سرویس مشعل, تنظیم صحیح درجه های ترموستات و آکوستات, گرفتگی لوله رفت و برگشت منبع انبساط, روغن کاری پمپ سیرکولاتور و پمپ برگشت آب گرم مصرفی, بررسی منبع انبساط پشت بام از مواردی هستند که در هنگام سرکشی به موتورخانه در فصل تابستان و زمستان مد نظر قرار بگیرند.
هزینه تغییر فصل موتورخانه از زمستان به تابستان و برعکس در حدود 1 میلیون تومان بوده و در صورت خرابی قطعات جداگانه محاسبه میشود.
ابعاد , قیمت و محل نصب جعبه کلکتور پکیج
جعبه کلکتور پکیج یک باکس فلزی یا بعضا پلیمری است که کلکتور و شیرهای کلکتور درون آن قرار داده میشوند. این جعبه جنبه محاظفتی و زیبایی ظاهری داشته و کاربرد دیگری ندارد, اما استفاده از آن در سیستم لوله کشی کلکتوری گرمایش از کف, لوله کشی رفت و برگشت شوفاژ و لوله کشی کلکتوری آب سرد و گرم ضروری بوده و حتما بایستی در این سیستم لوله کشی از جعبه کلکتور استفاده شود.
در این مقاله با ما همراه باشید, تا با کلیه جزییات از ابعاد, طریقه نصب و قیمت جعبه کلکتور اطلاعات کاملی پیدا کنید.
لوله کشی کلکتوری به شیوه ای اطلاق میشود که در آن آب یا سیال هر نقطه توسط انشعابی که روی کلکتور قرار داشته مجزا شده و به سمت شوفاژ, زون گرمایش از کف و شیرآلات به صورت جداگانه حرکت میکنند. به طور مثال در لوله کشی کلکتور رفت و برگشت رادیاتوری, لوله اصلی رفت و برگشت شوفاژ به سمت کلکتور رفته و داخل کلکتور میشود, بر روی کلکتور تعدادی انشعاب یا سوراخ وجود دارد که هر یک سوراخ مربوط به یک رادیاتور شوفاژ اختصاص دارد. از آنجا که لوله کشی شوفاژ به صورت رفت و برگشت انجام میشود, در این سیستم ها یک کلکتور رفت و یک کلکتور برگشت وجود دارد. یعنی در اغلب جعبه کلکتورها یک کلکتور رفت و یک کلکتور برای برگشت نصب میشود.
ابعاد جعبه کلکتور
تعداد رادیاتورها, زونها و شیرآلات یا نقاط مختلف تعیین کننده تعداد سوراخ های کلکتور بوده و هر چقدر تعداد سوراخ های کلکتور بیشتر شود, طول کلکتور بزرگتر شده و به جعبه کلکتور بزرگتری نیاز داریم. عمق جعبه کلکتورها بین 8 تا نهایتا 15 سانتیمتر است.
طول کلکتورها از حدود 20 سانتیمتر تا 1/5 متر هستند, اما در ساختمان های معمولی عموما کلکتورها در جعبه هایی که دو کلکتور در کنار هم قرار میگیرند, نصب شده و به همین دلیل معمولا جعبه کلکتورها عرضی حدود 45 اسانتیمتر دارند. طول جعبه کلکتور نیز در ساختمان ها ی کوچکتر از 45 سانتیمتر شروع شده و تا 130 سانتیمتر نیز میرسد, اما معمولا کلکتورها زیر یک متر بوده و به همین دلیل رایج ترین ابعاد جعبه کلکتور را میتوان ابعاد زیر دانست:
45*35 – 45*45 – 45*55 – 45*65 – 45*75 – 45*85 – 45*95 – 45*125 از نوع فلزی و جعبه های 50*65 و 50*80 از نوع ترموستاتیک فلزی و یک مدل جدید پلیمری با نام نیوباکس یا جعبه کلکتوری پلیمری با ابعاد 35 تا 95 سانتیمتر طول و 45 سانتیمتر عرض تولید و به بازار عرضه میکند. جعبه کلکتورهای نیوپایپ همراه با بست و پایه به فروش میرسد.
البته ابعاد فوق مربوط به جعبه کلکتورهای ساخت شرکت نیوپایپ بوده و شرکت های دیگری مانند سوپرپایپ, بهتراشان, ایزی پایپ, ایزوپایپ و .. اقدام به ساخت و عرضه جعبه کلکتور در لیست قیمت خود نموده اند. برخی از کارگاه های تولیدی نیز به صورت تخصصی تولیدکننده جعبه کلکتور و دریچه های بازدید فلزی هستند. اما مشهورترین و پرفروش ترین جعبه کلکتورها مربوط به جعبه کلکتور نیوپایپ است.
قیمت جعبه کلکتور
قیمت جعبه کلکتور به غیر از ابعاد به برند و جنس این جعبه ها و همچنین لوازم و متعلقات آنها بستگی دارد. به طور معمول شرکت های تولیدکننده لوله اتصالات پنج لایه این جعبه ها را با ابعاد و قیمت مشخص در لیست قیمت خود جای میدهند. در هنگام خرید و استعلام قیمت شما بایستی علاوه بر لوازم مورد نیاز به نوع جعبه کلکتور نیز توجه نمایید. به صورت رایج جعبه کلکتورها از جنس ورقه های فلزی با رنگ استاتیک و ضدخش هستند اما اخیرا برخی شرکتها مانند نیوپایپ اقدام به تولید جعبه کلکتورهایی پلیمری با نام نیوباکس کلکتور نموده است. با توجه به اینکه این در برخی لیست قیمت ها قیمت جعبه کلکتور همراه با بست و دیگر لوازم است بایستی به این جزییات نیز توجه کنید.
مقایسه قیمت جعبه کلکتور نیوپایپ و برندهای مختلف
جعبه کلکتورهای زیر رایج ترین و مصرفی ترین سایز جعبه کلکتور بوده و به همین دلیل قیمت برندهای مختلف آنها را مقایسه کرده ایم.
جعبه فلزی نیوپایپ : 899000 تومان, نیوباکس پلیمری نیوپایپ 899000 تومان, جعبه کلکتور سوپرپایپ بدون درب 1373000 تومان, بهتراشان 894000 تومان
جعبه فلزی نیوپایپ: 1139000 تومان, نیوباکس پلیمری نیوپایپ 1139000 تومان, سوپرپایپ 1600000 تومان, جعبه کلکتور bts بهتراشان 1145000 تومان.
جعبه فلزی نیوپایپ : 1557000 تومان, نیوباکس پلیمری نیوپایپ 1557000 تومان, جعبه کلکتور سوپرپایپ 1780000 تومان, بهتراشان 1451000 تومان.
متعلقات و لوازم جانبی جعبه کلکتور
پایه کلکتور, بست کلکتور و پیچ کلکتور و بعضا درب کلکتور در برخی لیست قیمتها به صورت جداگانه و بعضا با هم به فروش میرسند. شما بایستی بر اساس اندازه کلکتور و دیگر پارامترها لوازم جعبه کلکتور را سفارش دهید.
البته این لوازم مربوط به جعبه کلکتور است و بر روی کلکتور نیز لوازمی چون درپوش کلکتور, شیر کلکتوری, ایرونت, شیر هواگیریر, شیربرقی, ترموستات و دیگر تجهیزات قابل نصب هستند که با توجه به نیاز مجری طرح آنها را سفارش داده و بنا به مقتضیات نصب میکند.
انواع جعبه کلکتور
هیچ تفاوتی بین جعبه کلکتور پکیج و دیگر کلکتورهای داخل واحدی وجود ندارد. این کلکتورها همگی یک شکل بوده و با توجه به نیاز پروژه تهیه و نصب میشوند. جعبه کلکتورهای داخل واحد همگی از یک فرمول پیروی کرده و با یک ساختار چهارگوش با عمق حدود 10 سانتیمتری بوده و به غیر از تثبیت کلکتور و پوشاندن آنها کار دیگری نمیکند. از لحاظ رنگ جعبه کلکتورها به رنگ سفید و روشن بوده و معمولا ضد خش و زنگ زدگی تولید میشوند. جعبه کلتکورهای پلاستیکی ضدضربه هم در سال های اخیر به بازار ورود پیدا کرده که البته توفیق چندانی در فروش پیدا نکرده اند.